Nogometni klub KUSTOŠIJA
Zagreb

Škola nogometa

Nogometna škola NK Kustošija jedna je od najboljih u gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj. Po svojoj kvaliteti rada prepoznata je i u inozemstvu. Škola ima status podcentra Zagrebačkog nogometnog saveza. Nogometna škola sastoji se od tri segmenta. Temeljni segment čini Univerzalna nogometna škola koju polaze dječaci i djevojčice koji se prvi puta uključuju u sportski trening. U Univerzalnoj nogometnoj školi stječu se osnovna motorička znanja, osnovni oblici kretanja i osnovni elementi raznih sportova kao uvod u nogometni sport. Drugi segment nogometne škole je Otvorena nogometna škola koju čine dječaci djevojčice koji su uspješno prošli program Univerzalne nogometne škole i koji se usmjeravaju u nogometni sport. Oni čine tzv. prednatjecatelje iako je i za njih organizirano natjecanje u kojem nije svrha rezultat već ovladavanje nogometnom tehnikom. Glavni segment Nogometne škole su natjecatelji koji se selektivnim procesom regrutiraju iz Otvorene nogometne škole i doselekcijom iz drugih nogometnih škola. Natjecatelji su s obzirom na dob podijeljeni u kategorije: mlađi zagići, zagići, mlađi limači, limači, mlađi pioniri I, mlađi pioniri II, stariji pioniri I, stariji pioniri II, kadeti I, kadeti II i juniori. Voditelj Nogometne škole je prof. Denis Ferdelji. Selekcije Nogometne škole sudjeluju u natjecanju ZNS i HNS-a, kao i na međunarodnim turnirima u Hrvatskoj i inozemstvu gdje postižu vrlo dobre rezultate. Nogometna škola je organizator vrlo poznatog međunarodnog turnira zagića pod pokroviteljstvom Hrvatskog nog0metnog saveza.  Unazad nekoliko godina Nogometna škola je iznjedrila veći broj kvalitetnih igrača koji danas igraju u klubovima prve i druge HNL, kao i u inozemstvu. Treba svakako izdvojiti Ivana Grafa (NK Istra) Igora Jugovića (NK Celje), Svena Dedića (NK Zagreb), Maria Šituma (FC Spezia), Mislava Oršića (GNK Dinamo), Tina Karamatića (FC Slovan Liberec), Dejana Čabraju (NK Lokomotiva), Marka Alvira ( Atletiko Madrid), Frana Brodića (FC Club Brugge) i još mnogo naših igrača u drugoligaškim i trećeligaškim klubovima.

 

UNIVERZALNA ŠKOLA NOGOMETA

Nogometni klub Kustošija od sredine kolovoza 2014. godine pokrenuo je program pod nazivom Univerzalna škola nogometa. Univerzalna škola nogometa namijenjena je djeci od četvrte do sedme godine života i starijima koji se prvi puta počinju organizirano baviti sportom. Cilj programa univerzalne nogometne škole je uključivanje  što većeg broja djece u sportske aktivnosti, odnosno stvaranje navike svakodnevnoga tjelesnog vježbanja. Djeca pod stručnim nadzorom kineziologa, trenirajući na zanimljiv i za njihovu dob pedagoški i kineziološki primjeren način, uče osnovne oblike kretanja, kao i osnovne elemente brojnih sportova, a u našem slučaju s naglaskom na nogomet. Program univerzalne škole nogometa predstavlja temelj za stvaranje budućih vrhunskih športaša, jer je dokazano da se stjecanjem većeg broja motoričkih znanja u ranijim fazama sportskog razvoja iz raznih sportskih grana omogućuje uspješnija sportska specijalizacija kasnije. U programu mogu raditi samo osobe koje zadovoljavaju kriterije za rad s djecom u okviru izvannastavnih školskih sportskih aktivnosti koji su propisani u Zakonu o športu čl. 60. stavak 3. (Osobe koje imaju odgovarajuću stručnu spremu na razini sveučilišnog studija i ispunjavaju uvjete za učitelja odnosno nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture sukladno posebnom propisu). Motorički sadržaji izabrani su u skladu s mogućnostima djece te dobi.  Dijagnostika antropometrijskih karakteristika, motoričkih i funkcionalnih sposobnosti djece provodi se dva puta godišnje (inicijalno i finalno provjeravanje). Na osnovi dobivenih rezultata prati se individualni i grupni napredak, utvrđuju se nedostaci, detektiraju se izrazito nadarena djeca i valorizira se cjelokupan program.

Informacije u vezi Programa i upisa u Univerzalnu školu nogometa moguće je dobiti u tajništvu kluba na broj telefona +385 1 3896 670, radnim danom od 17 do 20 sati